poniedziałek, 17 marca 2014

ogórkowa ze słonecznikiem i curry


Dla jednych prawie tradycyjna, dla innych bardzo od niej daleka




2 litry wywaru z jarzyn
100 g ryżu basmati
600 g ogórków kiszonych
średniej wielkości marchewka
mała pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki curry
dwie garści prażonego słonecznika
sól, pieprz,

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy curry oraz starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Po kilku minutach dodajemy starte ogórki kiszone i dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem. Wrzucamy ryż i gotujemy wszystko około 15 minut. Jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, można dodać wodę z ogórków. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smakuje z prażonym słonecznikiem :)

3 komentarze:

  1. Luke zatwierdził :)
    Słonecznik pasuje tutaj jak wisienka z likieru na torcie szwardzwaldzkim :)
    Odkąd trafiłam na ProjektZupa - w naszej kuchni panuje projekt zupa. Każdy obiad to wyprawa w nieznane.
    Eli&Luke

    OdpowiedzUsuń