z białą fasolą, salami i oliwkami

Zupa z Puerto Rico





100 g fasoli jaś
150 g salami
1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
80 g pełnoziarnistego ryżu
puszka pomidorów
2 szklanki szklanki wody
sól i pieprz
1/3 cebuli
pół czerwonej papryki
ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, lub łyżeczka zmielonej suchej
odrobina chilli 
3 łyżki wody


Zaczynamy od namoczenia jasia dzień wcześniej. 
Gotujemy fasolę z odrobiną soli.Osobno gotujemy ryż.  W tym czasie przygotowujemy  recaito - miksując wszystkie składniki na sos.
Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę salami. Do kiełbasy dorzucamy oliwki, zmiksowane pomidory oraz sos recaito i przez kilka minut dusimy. Dolewamy dwie szklanki wody, wrzucamy ugotowaną fasolę i ryż. Przez kilka minut gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na zupę zaczerpnięty z bloga Kuchnia obłędnie zdrowa



Komentarze

  1. składniki przygotowane, fasola się gotuje. Dam znać jak mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ugotowałam :) Bardzo smaczna zupa.
    Zniknęła szybko. Dziś powtórka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fariba
    Zupka zapowiada sie interesujaco
    dobra na zimowe kilmaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,ona zdecydowanie jest w zimowych klimatach.
      Dziś zrobiłam ją trochę inaczej, zamiast salami wkroiłam frankfurterki. Wyszła bardzo smaczna. Wędzony posmak fajnie się niej komponuje.

      Usuń

Prześlij komentarz