kokosowy krem z kalafiora


Kalafior daje radę!





duży kalafior lub dwie paczki mrożonego
por
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
3 średniej wielkości ziemniaki
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
masło
400 ml mleka kokosowego
szczypiorek
płatki migdałowe

Zagotowujemy 3 litry wody i wrzucamy różyczki kalafiora, zieloną część pora, obrane pietruszki, marchewki, seler, ziemniaki oraz przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie.
Po ugotowaniu się warzyw, wyławiamy liść laurowy, ziele angielskie i marchewki. Odlewamy połowę wywaru. Do zupy wlewamy mleko koksowe i gotujemy przez chwile na wolnym ogniu mieszając. Na koniec dodajemy pół łyżki masła, sól i pieprz i miksujemy.
Smakuje z uprażonymi płatkami migdałowymi i szczypiorkiem.

Przepis Drużyny Eintopf :)

Komentarze

  1. Fajny pomysł na ciekawego bloga! Chyba sama do tej pory nie wiedziałam, że może być tyle interesujących zup ;)

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszm Ciebie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz