śniadaniowa z marchewką
Kiedy gotuję zupę mleczną robię wszystko, by mleczną była jak najmniej ;) Też tak macie?
0,5 l mleka (krowiego, koziego, roślinnego ... co kto lubi)
3 marchewki
dwie łyżki rodzynek
garść migdałów
banan (jeśli ktoś nie lubi można go pominąć lub zastąpić łyżeczką kaszy manny,jeśli zupa ma być bardziej gęsta)
łyżka masła
szczypta cynamonu
łyżeczka mąki
W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy pokrojone w krążki marchewki, wlewamy wodę, tylko tyle, żeby zakryła marchewkę. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy mleko, rodzynki, starte migdały,łyżkę masła i pokrojonego banana. Gotujemy przez chwilę na małym ogniu i miksujemy zupę tworząc aksamitną konsystencję. Im gładsza masa tym smaczniejsza zupa.
Smakuje ze szczyptą cynamonu.
Komentarze
Prześlij komentarz