tajska kokosowa zupa z kurczakiem


Ma spore grono wielbicieli. Dołączycie?





>400 ml mleka kokosowego
2 szalotki
czosnku
kawałek papryczki chili
świeży imbiru, 3 cm
łodyga trawy cytrynowej lub liść kafiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki sosu rybnego
pół limonki
łyżeczka brązowego cukru
300 g piersi z kurczaka
ryż jaśminowy 100 g
sól

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane szalotki, otarty imbir, zgnieciony czosnek oraz chili. Smażymy, aż się zeszklą i dodajemy kumin, kolendrę, kurkumę i smażymy przez minutę. Dolewamy mleko kokosowe, 800 ml wody, sos rybny, sok z limonki, cukier, trawę cytrynową (lub liść kafiru) i pokrojoną w kostkę pierś. Doprowadzamy do wrzenia i przez 10 minut gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą. Osobno gotujemy ryż i łączymy go z zupą.

Przepis zainspirowany zupą Malwiny, Filozofia Smaku

Komentarze