z zielonych szparagów z białym winem i czosnkiem niedźwiedzim
pęczek zielonych szparagów
10 liści czosnku niedźwiedziego
pęczek bazylii
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła
parmezan
sól, pieprz
Pozbywamy się twardych części szparaga poprzez przełamanie go - tam gdzie pęknie, tam kończy się się zdrewniała część.
Od przygotowanych w ten sposób szparagów odcinamy główki, zachowujemy je do dekoracji. Pokrojone szparagi podsmażamy na oliwie i łyżeczce masła przez około 10 minut.Po tym czasie dolewamy wino. Przez chwile dusimy i wlewamy 500 ml wodę. Na małym ogniu gotujemy przez 15 minut. Dorzucamy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. W tym momencie na garnku z zupą można położyć kratkę do smażenia i ugotować w ten sposób na parze odłożone wcześniej główki szparagów. Można je też ewentualnie podsmażyć osobno. Na końcu dodajemy liście,bazylii i łyżeczkę masła. Całość blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z główkami szparagów i parmezanem.
Przepis pochodzi z bloga Chili Bite
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńI jest smaczna :)
Usuń