pikantny chłodnik truskawkowy
Najlepszy chłodnikever ! Próby wyobrażania sobie jego smaku, są bez sensu.Trzeba spróbować :)
0,5 kg truskawek
ogórek
2 papryki czerwone
bulwa kopru włoskiego
2 ząbki czosnku
mały kawałek papryczki chili
łyżka octu balsamicznego
łyżka soku z granatu
łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml oliwy
sól
biały pieprz
prażone płatki migdałowe
Truskawki pozbawiamy szypułek, ogórek obieramy i wydrążamy z niego pestki, z kopru odcinamy twardy rdzeń. Wszystkie warzywa kroimy na duże kawałki i razem z truskawkami miksujemy. Dodajemy sok z granatu, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, oliwę i jeszcze raz miksujemy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smakuje z kawałkami truskawek i prażonymi płatkami migdałów.
Przepis Myszy Baranowskiej, Kuchenna Wyspa Smaków. Dzięki za ten chłodnik :)
Smakowało?
OdpowiedzUsuńBardzo!
UsuńEksplozja smaku. I zaskoczenie. Próby wyobrażenia sobie jak on może smakować są bez sensu. Trzeba spróbować :)
Pozdrawiam :)