tajska zupa dyniowa z mango


Przebiła wszystkie zupy dyniowe jakie jadłam do tej pory.
Powiem więcej - to jedna z najlepszych zup jakie jadłam w ogóle.
A poza tym rozsmakowałam się w tajskiej kuchni do reszty :)




0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 duże średnio dojrzałe owoce mango, lekko twarde i lekko kwaśne, słodkie się nie nadają
pół szklanki czerwonej soczewicy
świeży imbir, 2 cm
kawałek papryczki chili
pół łyżeczki cukru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka oleju kokosowego
sól i pieprz

Pokrojoną dynię przez chwilę podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie wrzucamy ją wraz z pokrojonym jednym owocem mango do gotującej się wody (1 litr) . Drugie mango trzemy na tarce i zostawiamy do dekoracji.
Do gotujących się warzyw dodajemy kurkumę, curry,cukier, gałkę muszkatołową i drobno posiekaną papryczkę chili i gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż do zmięknięcia dyni. Całość miksujemy, a następnie wrzucamy soczewicę i starty imbir. Gotujemy przez chwilę, tak aby soczewica się nie rozgotowała.
Podajemy z startym mango i pokruszonymi pistacjami.

Zainspirowana przepisem ze strony przepisychińskie.pl

Komentarze

  1. Witaj w mojej kuchni. Miło mi Cie gościć. Tym bardziej, że bardzo lubię Twój blog i często tu zaglądam. Pozdrawiam serdecznie (-:

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam takiego przepisu i znalazłam. Zrobię tą zupkę w weekend dla rodziny :) Przy okazji wpisu chciałam Cię zaprosić na moje forum kobiet. Rozmawiamy na nim nie tylko o kuchni, lecz takze o codziennych problemach wszystkich nas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz