grochówka


Gotuję ją rzadko, ale zawsze dużo.I znowu zniknęła w mgnieniu oka ;)






400 g grochu łuskanego
400 g pikantnej kiełbasy, ja dałam chorizo
100 g pokrojonego w słupki boczku wędzonego
4 duże ziemniaki
cebula
5 ząbków czosnku
łyżka majeranku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz

Namaczamy groch na kilka godzin.

Wylewamy wodę, w której moczył się groch i płuczemy go.
Zalewamy trzema litami wody i gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Osobno podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojony boczek. Kiedy groch jest miękki, niemal rozgotowany, dorzucamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną. Dorzucamy podsmażona cebulę i kiełbasę. Następnie przyprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek i majeranek. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, około 10 minut.
Przed podaniem wyciągamy boczek, ziele angielskie i liście laurowe.

Komentarze

  1. a ile ziemniaków? bo w składnikach ich nie ma wcale :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedopatrzenie :) Dzięki za uwagę, ziemniaki już dopisane. Dałam cztery, ale spokojnie można dać więcej, jeśli ktoś lubi.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz