krem z pieczonego ziemniaka z serrano i świeżymi ziołami
Kto oglądał Hi Way kabaretu Mumio ten wie.Ziemniak to cud natury ;)
6 lub 7 średniej wielkości ziemniaków
duża cebula
2 marchewki
garść liści oregano
garść liści tymianku
kilka plastrów szynki serrano
oliwa
sól pieprz
Obrane i przepołowione ziemniaki z krążkami marchewki i przekrojoną na ćwiartki cebulą zapiekamy w piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 15-20 minut. Cebulę można wyjąć wcześniej. Ziemniaki nie muszą być miękkie, ale mają być przypieczone.
Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby dobrze zakryła warzywa. Dorzucamy zioła, sól, pieprz i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ziemniaków.
Następnie miksujemy zupę.
Smakuje z szynką serrano i tymiankiem.
Pyszna zupka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń