gulasz z buraka z malinami


"Barszcze" są jednak strasznie kapryśne i niefotogeniczne ;) Jednak to, co można zrobić z burakiem dalece wykracza poza definicję barszczu. Spróbujcie!




4 buraki
2 gałązki rozmarynu
ząbek czosnku
300 g malin
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
garść uprażonych płatków migdałów
sól
pieprz
oliwa
opcjonalnie kawałek papryczki chili, jeśli chcecie zaostrzyć smak

Kroimy buraki w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy z posiekanym rozmarynem na oliwie przez około 7-10 minut.
Przerzucamy buraki do  garnka, zalewamy wodą tylko tyle, żeby przykryła warzywa. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, papryczkę i doprawiamy solą.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż buraki zmiękną. Pod koniec gotowania wyciągamy część buraków (około pół kubka), blendujemy i wrzucamy z powrotem do gulaszu. Dzięki temu gulasz zrobi się bardziej gesty. Dorzucamy maliny i przez chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy pieprz i sól, jeśli jest taka potrzeba.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi migdałami.

Komentarze

  1. Ciekawa jestem smaku, ale wydaje mi się że sporo słodyczy zawiera przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mniej słodko niż by się mogło wydawać. Buraki gotują się dość długo i tracą sporo swojej słodyczy. A gourmet dodaje odrobinę kwaskowatości.

      Usuń

Prześlij komentarz