gulasz z buraka z malinami
"Barszcze" są jednak strasznie kapryśne i niefotogeniczne ;) Jednak to, co można zrobić z burakiem dalece wykracza poza definicję barszczu. Spróbujcie!
4 buraki
2 gałązki rozmarynu
ząbek czosnku
300 g malin
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
garść uprażonych płatków migdałów
sól
pieprz
oliwa
opcjonalnie kawałek papryczki chili, jeśli chcecie zaostrzyć smak
Kroimy buraki w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy z posiekanym rozmarynem na oliwie przez około 7-10 minut.
Przerzucamy buraki do garnka, zalewamy wodą tylko tyle, żeby przykryła warzywa. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, papryczkę i doprawiamy solą.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż buraki zmiękną. Pod koniec gotowania wyciągamy część buraków (około pół kubka), blendujemy i wrzucamy z powrotem do gulaszu. Dzięki temu gulasz zrobi się bardziej gesty. Dorzucamy maliny i przez chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy pieprz i sól, jeśli jest taka potrzeba.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi migdałami.
Ciekawa jestem smaku, ale wydaje mi się że sporo słodyczy zawiera przepis.
OdpowiedzUsuńJest mniej słodko niż by się mogło wydawać. Buraki gotują się dość długo i tracą sporo swojej słodyczy. A gourmet dodaje odrobinę kwaskowatości.
Usuń