cytrynowa alternatywa



... alternatywa dla żurku :)

A było to tak.
Mnie smakowała trochę. Jemu bardziej.
Mówię: nie wrzucam na bloga.
Na to on: Wrzuć! 







biała część pora, 600-700 g
cytryna
koper włoski
sól
pieprz
łyżka masła
oliwa
śmietana 30%

Koper włoski zapiekamy w piekarniku: pokrojony w ćwiartki, polany oliwą i posolony. 200 stopni  i 15 minut.
W tym czasie kroimy pora i podsmażamy go w garnku z łyżką masła. 
Dodajemy upieczony koper, około litr wody, przyprawiamy solą i pieprzem i  gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Potem miksujemy. 
Dodajemy sok z połowy cytryny, startą skórkę z całej cytryny, 3 łyżki śmietany. 
I gotowe :) 

Komentarze