cytrynowa alternatywa
... alternatywa dla żurku :)
A było to tak.
Mnie smakowała trochę. Jemu bardziej.
Mówię: nie wrzucam na bloga.
Na to on: Wrzuć!
biała część pora, 600-700 g
cytryna
koper włoski
sól
pieprz
łyżka masła
oliwa
śmietana 30%
Koper włoski zapiekamy w piekarniku: pokrojony w ćwiartki, polany oliwą i posolony. 200 stopni i 15 minut.
W tym czasie kroimy pora i podsmażamy go w garnku z łyżką masła.
Dodajemy upieczony koper, około litr wody, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Potem miksujemy.
Dodajemy sok z połowy cytryny, startą skórkę z całej cytryny, 3 łyżki śmietany.
I gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz