curry
Krewetki w obłędnym towarzystwie :)
250 g średnich krewetek
100g dzikiego ryżu
pół łyżki uprażonej czarnuszki
pęczek kolendry
3 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżki czerwonej pasty curry
kawałek imbiru 2 cm
400 ml mleka kokosowego
pół marchewki (przekrojonej wzdłuż)
sok z połowy limonki
sok z połowy pomarańczy
pół pomarańczy
oliwa
sól
Na oliwie podsmażamy zgnieciony czosnek, posiekany imbir, chili i kolendrę. Po chwili dorzucamy pastę curry
i mieszamy. Wrzucamy krewetki i smażymy z obu stron przez kilka minut. Dodajemy małe kawałki pomarańczy
i cieniutkie paski marchewki ( najlepiej użyć obieraczki do warzyw).Przez kilka minut smażymy. Zalewamy mlekiem kokosowym. Podgrzewamy i dodajemy sok z pomarańczy limonki.I tu już "dosmaczamy" według uznania. Pomarańcza pomarańczy nierówna, więc szukamy swojego smaku ;) Doprawiamy solą. Podajemy z dzikim ryżem wymieszanym z uprażoną czarnuszką.
Komentarze
Prześlij komentarz