bazyliowa zupa pomidorowa z mozzarellą



Najlepsza  z najlepszych!
Nie ma silniejszej drużyny niż pomidor z mozzarella i bazylią.

Z dedykacją dla wielbicieli  pomidorówek wszelakich z okazji Międzynarodowego Dnia Zupy Pomidorowej :) 






800 g pomidorów z puszki wraz z zalewą (w sezonie świeże)
pęczek bazylii
dwie paczki sera mozzarella (małe kulki)
cebula
oliwa
sól
pieprz


Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli wrzucamy pomidory i dusimy je przez 10 minut.
Dodajemy bazylię wraz z łodygami i miksujemy. Dolewamy wodę, tu już według uznania, kto jaką gęstość lubi. U mnie było około 400 ml. Podgrzewamy i krótką chwile gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Do miseczek wrzucamy małe kuki sera mozzarella i zalewamy pomidorowym kremem.

Komentarze

Prześlij komentarz