francuska zupa cebulowa
A właściwie wariacja na temat.
1 kg cebuli
150 ml wytrawnego białego wina
ser comte do posypania ( na dwie miseczki wystarczy 100 g )
bagietka
garść listków szałwii
3 łyżka masła
sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania grzanek. Pokrojoną bagietkę wkładamy do piekarnika na 180 stopni, włączamy funkcję grill i trzymamy około 10 minut. Wyciągamy je, gdy nabiorą złotego koloru.
Obraną cebulę cierpliwie kroimy w piórka ;) Podsmażamy ją na maśle, aż się zeszkli, uważając, żeby jej nie przypalić. Dorzucamy posiekane listki szałwii. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż alkohol niemal całkowicie odparuje. Wlewamy litr wody i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Część cebuli wyciągamy z zupy, miksujemy i z powrotem wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu konsystencja będzie gęstsza. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę wlewamy do miseczek, na górze kładziemy grzanki i posypujemy startym serem. Tak przygotowaną zupę zapiekamy przez chwilę w piekarniku do momentu aż ser się roztopi.
Komentarze
Prześlij komentarz