pomidorowy krem z krewetkami zapiekanymi w fecie



Greckie wydanie zupy pomidorowej :) 





3 puszki pomidorów krojonych  lub około 2 kg świeżych pomidorów (obrać ze skórki i wydrążyć środki)  
250 g  średnich krewetek
150 g sera feta (feta, nie "fetopodobne coś")
2 łyżki oliwy
łyżka masła 
pęczek tymianku lub oregano (to oczywiście nie są smaki zbliżone, więc wybór ziół ma znaczenie, ale w obu przypadkach jest pysznie)
duża cebula
3 ząbki czosnku
sol i świeżo zmielony pieprz 

Na maśle i czosnku podsmażamy krewetki z obu stron. Ostrożnie, żeby nie przypalić czosnku.
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, posypujemy pokruszonym serem feta i zapiekamy w piekarniku (około 15 minut w wysokiej temperaturze, funkcja grill). 
W tym czasie na tej samej patelni, gdzie "robiły" się krewetki, dodajemy oliwę i delikatnie podsmażamy cebulę. Potem dodajemy posiekane, wraz z łodygami, zioła i jeszcze chwilę smażymy. Całość przekładamy do garnka i dodajemy pomidory, solimy i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.  Blendujemy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z zapieczonymi w serze feta krewetkami.

Komentarze