rozmarynowy gulasz z bakłażana
Bakłażanowe lowe <3
duży bakłażan
400 g ciecierzycy
400 g pomidorów wydrążonych, pokrojonych, bez skórki
cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
pół łyżeczki kurkumy
3 duże gałązki rozmarynu
oliwa
sól i pieprz
Jeśli używamy suszonej ciecierzycy, to należy ja dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Ja użyłam ciecierzycy z puszki.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojona papryczkę chili, kurkumę i posiekane listki rozmarynu z jednej gałązki. Wrzucamy ciecierzycę, mieszamy i dajemy jej kilka minut poleżeć w przyprawach na patelni.
Dodajemy pomidory, jeśli są z puszki to wraz z zalewą. Dusimy 15 minut wykorzystując ten czas na pokrojenie w kostkę bakłażana i podsmażenie go na oliwie. Najlepiej robić to partami, żeby nie zrobiła się z niego "papka". Gotowy bakłażan dorzucamy do ciecierzycy i pomidorów. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy dwie pozostałe gałązki rozmarynu. I gotowe :)
Jeśli gulasz jest zbyt gesty można dodać odrobinę wody.
Musi być pyszny. Bakłażan rządzi ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :)
UsuńHmm wygląda smacznie muszę sprawdzić jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak smakowało :)
Usuń