rozmarynowy gulasz z bakłażana



Bakłażanowe lowe  <3 





duży bakłażan
400 g ciecierzycy
400 g pomidorów wydrążonych, pokrojonych,  bez skórki
cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
pół łyżeczki kurkumy
3 duże gałązki rozmarynu
oliwa
sól i pieprz

Jeśli używamy suszonej ciecierzycy, to należy ja dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Ja użyłam ciecierzycy z puszki.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojona papryczkę chili, kurkumę i posiekane listki rozmarynu z jednej gałązki. Wrzucamy ciecierzycę, mieszamy i dajemy jej kilka minut poleżeć w przyprawach na patelni.
Dodajemy pomidory, jeśli są z puszki to wraz z zalewą. Dusimy 15 minut wykorzystując ten czas na pokrojenie w kostkę bakłażana i podsmażenie go na oliwie. Najlepiej robić to partami, żeby nie zrobiła się z niego "papka".  Gotowy bakłażan dorzucamy do ciecierzycy i pomidorów. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy  dwie pozostałe gałązki rozmarynu. I gotowe :)
Jeśli gulasz jest zbyt gesty można dodać odrobinę wody.

Komentarze

  1. Musi być pyszny. Bakłażan rządzi ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm wygląda smacznie muszę sprawdzić jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz