genialna zupa z kurek



Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! 



600 g kurek
cebula
2 łyżka masła
dwie gałązki rozmarynu
sól

Kurki myjemy. I tu szybki i skuteczny sposób na pozbycie się piachu z kurek: suche kurki posypujemy solą ( pół łyżki)), zalewamy wrzątkiem, mieszamy i czekamy kilka minut. Po chwili piasek osiada na dnie, a my zbieramy łyżką cedzakową kurki pływające na powierzchni. 

Roztapiamy łyżkę masła na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę. Zeszkloną cebulę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy na maśle kurki (w całości) z posiekaną gałązką rozmarynu, solimy. 1/4 podsmażonych kurek odkładamy do miseczki, resztę wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Miksujemy zupę na krem i doprawiamy solą. Do kremu dorzucamy odłożone wcześniej kurki i świeżo posiekaną gałązkę rozmarynu. 
Zajadam się nią bez żadnych dodatków. Smacznego :)

Komentarze