dynia w kaparowym sosie



Z dedykacją dla tych, którzy nie darzą dyni wielkim uczuciem, mówiąc o niej "mdła",
a nawet gorzej, "nijaka". Spróbujcie ją z kaparowym sosem :) 







mała dynia
jogurt naturalny 180 ml
kapary 60 g
pęczek pietruszki
pieprz
oliwa

Dynię kroimy w kostkę i pieczemy z łyżką oliwy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.  W trakcie pieczenia można przykryć dynię, żeby nie wyschła za bardzo. Nie solę dyni, bo dla mnie kapary wystarczająco solą potrawę.
W tym czasie przygotowujemy sos: jogurt i odsączone kapary blendujemy na gładki krem. 
Kiedy dynia jest miękka i lekko zrumieniona wyciągamy ją z piekarnika i posypujemy ją na blasze posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Przekładamy do miseczek i polewamy sosem.

Komentarze

Prześlij komentarz