orzechowo - kokosowy krem z dyni



Dynia.  Dla jednych lampion, dla innych niekończące się możliwości kulinarne ;)







>700 g  obranej dyni
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
2 ząbki czosnku
świeży imbir, 1 cm
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki curry
łyżka oliwy
sól

Jeśli macie mocny robot kuchenny albo thermomix polecam zrobienie własnego masła orzechowego.
Teraz potrzebne są już tylko orzeszki ziemne prażone, niesolone. Rozdrabniamy je tak długo, aż zrobi się z nich masło.
Na oliwie podsmażamy posiekany imbir i zgnieciony czosnek. Trzeba to zrobić na małym ogniu i krótko, żeby czosnek nie zdążył się przypalić.  Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz cayenne i curry. Zalewamy wodą, około  4-5 cm powyżej dyni. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać. Doprawiamy solą.  Zupę miksujemy, dosyć długo, żeby powstała aksamitna konsystencja. Do kremu dodajemy masło orzechowe i mleko kokosowe, mieszamy łyżką i gotowe :)


Komentarze

Prześlij komentarz