serowa z tymiankiem

Zostaje tylko schłodzić wino i zaprosić znajomych :) 








200 g Grana Padano 
200 g Cheddar  (można wybrać inne twarde sery)
200 ml mleka
kilka gałązek tymianku 
3 łyżki mąki pszennej
50 g masła
dwa ząbki czosnku
pieprz
szczypta gałki muszkatołowa
dodatki: białe wytrawne lub półwytrawne wino, bagietka 



Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego. W osobnym rondlu roztapiamy masło, dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Dolewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu.
Na odrobinie masła  podsmażamy w garnku czosnek, pilnując żeby go nie spalić. Dodajemy przygotowany wcześniej sos beszamelowy. Dolewamy 700 ml wody i na kilka minut zostawiamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy starte sery. Gotujemy 10 minut, często mieszając, bo zupa szybko przywiera do dna garnka.  Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Można delikatnie zmiksować zupę, wtedy konsystencja jest bardziej gładka.
Jeśli  chcecie, żeby zupa przypominała bardziej krem, czy nawet sos, możecie dodatkowo zagęścić ją zasmażką zrobioną na maśle. 
Zupę posypujemy świeżym tymiankiem. Smakuje z bagietką i białym winem :) 


Komentarze

Prześlij komentarz