atak pietruszki


Uwielbiam tę nać!
Nie wiem , czy cokolwiek "innego zielonego" może się z nią równać.
Czas wyrazić to uczucie w zupie ;)





4 pęczki natki pietruszki
250 g świeżych liści szpinaku
skórka z otartej jednej cytryny
łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól
pieprz


Na oliwię podsmażamy  posiekaną cebulę i zgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy liście szpinaku i grubo pokrojoną pietruszkę: liście i łodygi, ale bez tych najgrubszych. Zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Miksujemy na gładko i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz parmezan i mieszamy.
Smakuje skropiona oliwą, zagryzana bagietką :)

Komentarze