szparagowo - koperkowa
Gdzie się kończy wariacja, a zaczyna wariactwo?
3 pęczki zielonych szparagów
2 pęczki koperku ( po usunięciu łodyg około 15 g)
8 - 10 drobnych młodych ziemniaków
dwie małe cebule dymki ( bez zielonych części )
2 łyżki masła
sól
Umyte ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w mundurkach.
Pozbywamy się twardych części szparaga poprzez przełamanie go - tam gdzie pęknie, tam kończy się się zdrewniała część.
Przygotowane szparagi kroimy na dwie części i lekko podsmażamy na maśle (mają zachować kruchość i chrupać ) Łodygi wrzucamy do garnka, a główki odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w krążki cebule i przerzucamy do garnka z łodygami. Zalewamy je 1.5 l wody, solimy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, a potem miksujemy na gładko.
Dorzucamy posiekany koperek i główki szparagów.
Podajemy z pieczonym ziemniakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz