por z boczkiem i tymiankiem
Taki moment kiedy w sklepie w pełnym skupieniu wkładasz nos na zmianę do doniczki z szałwią i tymiankiem i myślisz, jak to się ma do pora ;) Tak się wymyśla zupę!
350 g samych białych części pora
60 g wędzonego boczku
60 g sera cheddar do zupy i dodatkowe 20 g na bagietkę
łyżeczka śmietany 18%
łyżeczka masła
kilka gałązek tymianku
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta kurkumy
sól
świeżo zmielony pieprz
kawałek bagietki
W garnku lekko podsmażamy pokrojony w paski boczek, smażymy bez tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle por, pokrojony w cienkie półkola. Smażymy 7 do 10 minut i wrzucamy por do garnka z boczkiem. Wlewamy litr wody, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut. Dodajemy starty na drobnych oczkach cheddar i mieszamy. Wlewamy łyżeczkę śmietany, rozrobionej wcześniej w osobnym garnuszku z odrobiną zupy. w Przyprawiamy solą, szczyptą kuminu i większą nieco szczyptą kurkumy.
Smakuje z tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i kawałkiem bagietki z odrobiną cheddaru i gałązkami tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz