czwartek, 1 czerwca 2017

szparagowa z ziołami i ziemniakiem


Uwielbiam krótkie listy zakupów ;)












2 pęczki białych szparagów
łyżka masła
2 łyżki listków świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
sól
5 młodych ziemniaków



Szparagi kroimy na trzy części i wrzucamy na rozgrzane masło. Przez chwilę podsmażamy i zalewamy litrem wody , solimy, zagotowujemy i trzymamy na wolnym ogniu ok 10 minut. Miksujemy do aksamitnej konsystencji, jeśli są nadal włókna  przelewamy przez drobne sito. Dodajemy tymianek, koperek, ugotowane ziemniaki i robi się bardzo swojsko.
Ale można inaczej, bez ziemniaków i koperku, robi się wykwintny  krem szparagowy z tymiankiem. I nie wiem, która lepsza.  Ale to są przyjemne dylematy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz