szparagowa z ziołami i ziemniakiem


Uwielbiam krótkie listy zakupów ;)












2 pęczki białych szparagów
łyżka masła
2 łyżki listków świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
sól
5 młodych ziemniaków


Pozbywamy się twardych części szparaga poprzez przełamanie go - tam gdzie pęknie, tam kończy się się zdrewniała część.
Szparagi kroimy na dwie części i wrzucamy na rozgrzane masło. Przez chwilę podsmażamy i zalewamy litrem wody , solimy, zagotowujemy i trzymamy na wolnym ogniu ok 10 minut. Miksujemy do aksamitnej konsystencji. Dodajemy tymianek, koperek, ugotowane ziemniaki i robi się bardzo swojsko.
Ale można inaczej, nie dodając  ziemniaków i koperku , pozostajemy przy wykwintnym szparagowym kremie  z  tymiankiem. I nie wiem, która wersja lepsza.  Bardzo przyjemny dylemat :)


Komentarze