szparagowa z ziołami i ziemniakiem
Uwielbiam krótkie listy zakupów ;)
2 pęczki białych szparagów
łyżka masła
2 łyżki listków świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
sól
5 młodych ziemniaków
Pozbywamy się twardych części szparaga poprzez przełamanie go - tam gdzie pęknie, tam kończy się się zdrewniała część.
Szparagi kroimy na dwie części i wrzucamy na rozgrzane masło. Przez chwilę podsmażamy i zalewamy litrem wody , solimy, zagotowujemy i trzymamy na wolnym ogniu ok 10 minut. Miksujemy do aksamitnej konsystencji. Dodajemy tymianek, koperek, ugotowane ziemniaki i robi się bardzo swojsko.
Ale można inaczej, nie dodając ziemniaków i koperku , pozostajemy przy wykwintnym szparagowym kremie z tymiankiem. I nie wiem, która wersja lepsza. Bardzo przyjemny dylemat :)
Komentarze
Prześlij komentarz