krem z pietruszki i chips z boczku


Wyjątkowa





0,5 kg korzeń pietruszki
1/4 łyżeczki kuminu
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
sól
2 łyżki posiekanego szczypiorku
klika plastrów cienko pokrojonego boczku

Pietruszkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle, aż lekko zbrązowieje. Wlewamy litr wody, dodajemy kumin i sól. Gotujemy około 10 - 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy czipsy: na papierze do pieczenia układamy plastry boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni). Pieczemy aż zrobią się chrupkie i przekładamy na papierowy ręcznik, żeby tłuszcz w niego wsiąknął.
Ugotowaną pietruszkę miksujemy na gładki krem i dodajemy sok z cytryny.
Smakuje ze szczypiorkiem i przegryzana chipsem. Nie warto wrzucać go do zupy, bo traci swoją chipsowatość ;) Smacznego
Oczywiście broni się też w wersji wege!

Komentarze