wtorek, 22 sierpnia 2017

cukinia z ciecierzycą


Nie zawsze kiedy myślę, że gotuję "na bloga",wrzucam potem przepis ;)  A bywa, że gdy zupełnie nie myślę o blogu, ugotuje coś w sam raz .











średnia cukinia
3 lub 4 łyżki ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
gałązka rozmarynu
łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
kawałek papryczki chili
sól

Ma maśle podsmażamy posiekany rozmaryn i papryczkę wraz z pokrojoną w kostkę cukinią. Zalewamy litrem wody, solimy i doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i trzymamy na ogniu przez około 10 minut. Dodajemy ciecierzycę  i gałkę muszkatołową, gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut i blendujemy.
Smakuje z czymkolwiek, a nawet sama ;)
Polecam z pierogiem z nadzieniem z z sera pleśniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz