esencjonalna zupa z czarnej fasoli


Zupa na jutro, czyli gdy nie umierasz z głodu, a w gotowaniu lubisz proces ;)  Warto!





250 g czarnej fasoli
pół cebuli
pół łodygi selera naciowego
pół marchewki
2 ząbki czosnku
pół gałązki rozmarynu
2 łyżki masła
2 ziemniaki
sól
pieprz


Fasolę namaczamy w wodzie przez kilka godzin. Potem wylewamy wodę i przepłukujemy.
Zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu. Na maśle podsmażamy cebule i czosnek, dorzucamy drobno pokrojony seler i startą na grubych oczkach marchewkę. Przez chwilę trzymamy całość na małym ogniu i dorzucamy do gotującej się fasoli razem z gałązką rozmarynu. Całość gotujemy długo, nawet 4 godziny, aż fasola będzie się  rozpadać, a marchewka i seler staną się integralna częścią wywaru i po prostu znikną ;)  Wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy wywar i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na końcu wchodzi pieprz.

Komentarze

Prześlij komentarz