sobota, 24 marca 2018

zielona zupa z komosą i jarmużem


Wiosna!







100 g szpinaku
40 g jarmużu - bez  twardych łodyg
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2-3 listki mięty
100 g ugotowanej komosy
mała cebula
łyżeczka soku z cytryny
pieprz, sól
łyżka masła

Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na roztopione masło, delikatnie podsmażamy i dodajemy liście szpinaku oraz natkę pietruszki. Wszystko przez chwile dusimy i zalewamy 400 ml wody. Zagotowujemy i na wolnym ogniu trzymamy przez 10 minut. Całość miksujemy.  Do  zmiksowanej zupy dodajemy liście jarmużu, sok z cytryny i posiekane liście mięty.  Trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podajemy z komosą.

Komosę najpierw płuczemy na sicie, potem gotujemy w proporcji 2:1 ( 2- woda, 1 - kasza) na wolnym ogniu do momentu, aż  pojawią się białe "kiełki" . Ściągamy kaszę z ognia i trzymamy pod przykryciem, aż wchłonie całą wodą.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz