soczewicowa od Ottolenghi


Nie będę pisać jak bardzo lubię sposób gotowania Yotama Ottolenghi, po prostu  ugotuję Wam zupę ;) 




150 g czerwonej soczewicy
puszka pomidorów 400 g
400 ml mleka kokosowego
25 g świeżej kolendry - listki wraz z łodygami
15 g obranego świeżego imbiru
cebula
2 łyżeczki curry
pół łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub ojeju kokosowego
sól i pieprz

Na oliwie lub oleju kokosowym podsmażam posiekaną cebulę, kiedy zmięknie i zrumieni się dodaję curry, płatki chili, zgnieciony czosnek i posiekany imbir. Mieszam smażę przez dwie minuty na wolnym ogniu.  Dodaję opłukną i odsączoną  soczewicę, pomidory, posiekaną kolendrę, 600 ml wody, pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz. Mleko kokosowe przelewam do miski i delikatnie ubijam, aż będzie gładkie i gęste, wtedy dolewam go do zupy. Całość zagotowuję i zmniejszam ogień gotując przez około 15 minut, aż soczewica zmięknie, ale zachowa kształt. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta można dolać  trochę wody  100-150 ml.

<3




Komentarze